Martenastate Koarnjum Sjoerd Hogerhuis

Lancering website Stinzenflora-monitor seizoen 2021

WEBSITE STINZENFLORA-MONITOR
Het vroege voorjaar breekt aan, de dagen lengen en overal komen de bloembollen tevoorschijn. De stinzenflora verleiden om op pad te gaan.

Groen erfgoed van tuinen en parken met stinzenflora
Het aanbreken van het stinzenflora-seizoen vormt een mooie aanleiding voor de lancering van de nieuwe website www.stinzenflora-monitor.nl. Deze website is geïnitieerd door stichting Noordelijke Lustwarande en is opgezet in het Nederlands en in het Duits. Het doel is om Nederlandse en Duitse bezoekers te inspireren om de vaak eeuwenoude stinzenflora te bekijken op bijzondere historische locaties in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. De stinzenplanten zijn vaak aangeplant door de adellijke families die hun tuinen in het vroege voorjaar wilden opfleuren. Al eeuwenlang komen de planten ieder jaar trouw weer naar boven. Het  groene erfgoed van tuinen en parken met vaak royale vijverpartijen, lanen en bijzondere boomgroepen is het hele jaar een bezoek waard. Dat geldt uitdrukkelijk voor het vroege voorjaar, wanneer alle bloeiende stinzenplanten de locaties tot een waar lustoord maken.

Stinzenflora bekijken? Eerst de website checken! Voorafgaand aan een bezoek is het aan te raden om eerst de kalender op de website te bekijken. Via de kalender wordt weergegeven op welke locaties welke stinzenplanten in bloei zijn. Vanwege de historie, grondsoort en ligging is iedere locatie anders en bloeit niet alles tegelijk. De website biedt informatie over deze soorten, bloeitijden en locaties. Deze informatie wordt gedurende het seizoen (februari tot mei) aangedragen door de locaties zelf. Ook aanvullende informatie over beheer, andere opvallende zaken of te bezoeken plekken wordt gedeeld via de website.

Over de Stinzenflora-monitor
De website is onderdeel van het EDR Net(z)werkproject Noordelijke Lustwarande en wordt ondersteund door financiering van EDR, de provincie Fryslân en Landkreis Leer. Achter dit project zit een netwerk van eigenaren en beheerders van stinzenflora tuinen en parken. Dit jaar doen er in totaal 15 locaties mee. In Friesland zijn er zeven locaties te bezoeken, in Groningen vier en in Duitsland vier. Wekelijkse voeren vrijwilligers alle foto’s en bloeigegevens in zodat de bezoekers van de website up to date op pad kunnen.

Over Stichting Noordelijke Lustwarande
De Stichting Noordelijke Lustwarande is in juli 2017 opgericht om een netwerk te vormen van eigenaren en belanghebbenden van het groene erfgoed van Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. Daarbij gaat het om het publieksbereik, het bevorderen van de maatschappelijke betrokkenheid en de belangstelling voor dit groene erfgoed met het gedeelde verhaal van het verleden. Dit doet ze via het realiseren van verschillende projecten. Daarnaast worden er netwerkdagen georganiseerd en kennis gedeeld via de website (www.lustwarande.eu)

Menu